Tomahawk steak van de BBQ

Hoeveelheid 6Portie Moeilijkheidsgraad:Makkelijk Voorbereidingstijd: 10Minuten Kooktijd: 2Uur40Minuten Totale tijd: 2Uur50Minuten

De tomahawk steak (ook wel cote de boeuf genoemd) is een heel mooi stuk vlees dat je op meerdere manieren kunt bereiden. Sous vide en daarna op de BBQ heeft mijn voorkeur, maar als je niet zo’n apparaat hebt kun je ook de  ‘reverse sear grill methode’ aanhouden. Er zijn meerdere sites waar dit uitgelegd wordt, maar een duidelijke uitleg kun je o.a vinden op https://www.bbq-nl.com/reverse-sear/

Het is een groot stuk vlees, dus enorm geschikt als je familie of vrienden te eten krijgt. Het smaakt niet alleen heerlijk, maar het ziet er ook heel spectaculair uit.

Ik heb er dus voor gekozen om de steak eerst sous vide te garen en daarna op de BBQ voor het lekkere rooksmaakje.

Sous vide is een techniek waarbij je het vlees perfect gaart in een waterbad dat continue dezelfde temperatuur heeft.

Wij serveerden de tomahawk in plakken met grof zeezout en een zelfgemaakte chimichurri saus. Tijdens de bereiding dronken we een ijskoud biertje en tijdens het eten een mooie volle montepulciano. Wat een combi! Heerlijk!

 

 

Ingrediënten

0/7 Ingrediënten
Porties aanpassen

Instructies

0/8Instructies
  • Dep het vlees droog en marineer in mosterd, peper, zout en balsamico.
  • Maak inkepingen in het vlees en stop hierin de plakjes knoflook en de verse kruiden. Druk ook nog wat kruiden rondom het stuk en vacumeer de steak.
  • Vervolgens gaar je het stuk vlees sous vide 2 a 3 uur. Zie hieronder de temperaturen voor de verschillende bereidingen: Rood 52 graden Celsius Medium/rood. 55 graden Celsius Medium 60 graden Celcius Doorbakken 70 graden Celsius
  • Dep het vlees draag en verwijder de kruiden. Kruid het stuk eventueel opnieuw met verse peper.
  • Gril de tomahawk op een hete BBQ (200 a 250 graden Celsius) aan beide kanten een paar minuten zodat het een mooi kleurtje krijgt en de rooksmaak.
  • Laat de steak nog 10 minuten rusten onder losjes afgedekt aluminiumfolie.
  • Vervolgens snij je het vlees in de lengte van het bot en trancheer je het vlees in tegengestelde richting. Dus haaks op het bot.
  • Serveer met grofgemalen zout.

Notities

Een leuke manier om de tomahawk te serveren is om de plakken op het schoongemaakte bot te leggen in plaats van op een schaal of houten plank.

Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties