De lekkerste nasi

Hoeveelheid 4Porties

De Indonesische keuken is, zoals vele keukens, erg populair bij ons in de familie. Alleen als je restaurant “de Spandershoeve” als referentie hebt, ligt de lat hoog. En dus moest ik op zoek naar een pareltje:)

Na lang experimenteren denk ik nu het ultieme nasi recept te hebben ontwikkeld. Het is een combinatie geworden van verschillende recepten, waarbij ik moet zeggen dat het hebben van een half Indonesische oom mij enorm geholpen heeft (dank je Peter voor al je tips en wijsheden).

Ik maak van deze nasi altijd een extra groot portie zodat ik ook nog een maaltijd in de diepvries heb. De nasi is heerlijk met een gebakken eitje, wat gefrituurde uitjes en een sateetje, maar doet het ook heel goed bij een rijsttafel.

Ingrediënten

0/17 Ingrediënten
Porties aanpassen

Instructies

0/6Instructies
  • Bak de stukjes kipfilet in een beetje olie krokant en breng ze op smaak met een beetje peper en zout. Hou apart voor later.
  • Was en kook ondertussen de rijst en laat, zoals eerder aangegeven de rijst mooi droog worden.
  • Verhit in grote (wok)pan wat olie en fruit hierin de uien, knoflook en rode peper aan. Voeg na een paar minuutjes de geraspte gember toe, djinten, ketoembar, paprikapoeder, kurkuma, kummel en trassi toe en laat even meegaren. Hier kun je ook eventueel de tomatenpuree toevoegen (door deze mee te bakken ontzuur je deze).
  • Voeg nu de gekookte rijst toe en de ketjap manis. Goed doorroeren en lekker opbakken. Als de nasi bijna klaar is voeg je de gesneden bosui en de kipfilet toe.
  • Ondertussen bak je wat eitjes en zet je vast wat kroepoek en sambal op tafel.
  • En dan smullen maar!

Notities

Belangrijk is om de rijst van tevoren goed te wassen in koud water zodat je mooie droge rijst krijgt. Er zit een namelijk een laagje zetmeel om de rijstkorrel die ervoor zorgt dat de rijst plakkerig wordt na het koken. Door de rijst grondig te wassen, voorkom je dit dus.

Verder moet je zorgen dat de rijst mooi droog is als je de nasi maakt. Dan bakt de rijst het mooist.

Omdat de kinderen dit ook heerlijk vinden, gebruik ik niet zoveel rode peper, maar dat kun je natuurlijk zelf naar smaak aanpassen. Wij zetten er een grote pot sambal oelek of badjak naast en zo heeft iedereen zijn zin.

Ik gebruik hier kipfilet, maar haaskarbonade of lamsfilet is ook erg lekker.

Bij deze nasi is een koud witbiertje heel erg lekker, maar ook een mooie Riesling . Deze wijn heeft een heel licht zoetje dat erg lekker is bij de Indonesische keuken.

Abonneer
Laat het weten als er
3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Willem
7 maanden geleden

Ha Kim,

T Is zo’n lekker recept.
Misschien kun je de hoeveelheid knoflook en t aantal uien ook in de ingrediënten lijst opnemen. Nu gok ik maar wat, op zich geen probleem, maar voor de minder ervaren kok is t een raadseltje hoeveel die moet hebben.

Groetjes,

Wim van Staalduinen

Willem
7 maanden geleden

Mooi zo Kim,

De volgende keer maak ik weer foto’s.
Als variatie roerbak ik ik twee eieren, de kruimels gaan dan later door de nasi.
Verder maak ik er tjaptjoi bij.
En als ik echt zin heb nog wat saté op de bbq er bij.

Groeten Wim