Dit is echt een van mijn lievelings voorgerechten. Een waanzinnig voorgerecht voor mensen die houden van kaas, saffraan en truffel. Wat een smaakexplosie! Dit gerecht staat dit jaar wederom op het menu bij ons en ik verheug me er nu al op.
Om jullie dit recept te geven, moest ik het vandaag wel even voorproeven:) Helaas had ik vandaag geen verse zwarte wintertruffel, maar herfsttruffel. Het verschil in smaak is enorm. Helaas ook wat betreft de kosten, maar soms moet je jezelf en je gezin verwennen.
Wij drinken er hier thuis een iets vollere witte wijn bij. In ons geval een cimbron fermentado barrica. Een combinatie waar je u tegen zegt!
Het recept is overigens niet van mij, maar uit een kookboek van restaurant “the dylan”. Echt de moeite waard.
Ingrediënten
Instructies
- Breng de room aan de kook en laat deze tot de helft inkoken.
- Voeg de cheddar, de parmezaanse kaas en 40 gram gruyère toe aan de slagroom en roer tot de kaas geheel gesmolten is.
- Verwarm de oven voor op 200 graden en klop ondertussen de eiwitten heel stijf.
- Vouw het zout, saffraanpoeder en mosterdpoeder door de stijfgeslagen eiwitten.
- Maak van de resterende gruyère cirkels op bakpapier en schep hier voorzichtig bergjes van het eiwitmengsel op.
- Giet vervolgens de kaasssaus erover (bewaar een beetje kaassaus voor de garnering).
- Zet de soufflé 6 minuten in de warme oven.
- Haal de soufflé uit de oven. Giet het restje warme kaassaus over de soufflé en schaaf er wat zwarte wintertruffel over. Dien meteen op.
Notities
Zorg ervoor dat de kom waarin je het eiwit opklopt, vetvrij is. Anders wordt het eiwit niet stijf.
Dien de soufflé meteen serveert, anders zakt deze in.
Saffraanpoeder is duur, maar met zo'n klein potje kun je heel erg lang. Ook heel lekker in een saffraansaus. Maar je kunt ook saffraandraadjes gebruiken. Dan week je een theelepel draadjes een kwartiertje in een borrelglaasje droge witte wijn.