In kroepoekpoeder gebakken kalfszwezerik met een madeirasaus

Hoeveelheid 6

Als wij thuis echt lekker uitgebreid gaan koken, staat deze krokant gebakken kalfszwezerik vaak op het menu. Van buiten is de zwezerik crispy en van binnen zeer mals. De gemalen kroepoekpoeder zet tijdens het bakken uit en wordt heel krokant. Tezamen met de madeirasaus is dit een fantastische combinatie.

Dit gerecht kun je heel goed voorbereiden en is daarom ook zeer geschikt voor een mooi en uitgebreid etentje. Ik maak de saus vaak een dag van tevoren en de zwezerik op de ochtend zelf.  Dan hoef je de zwezerik, op de avond zelf, alleen nog krokant te bakken en de saus op te warmen.

De onderstaande hoeveelheid is als tussengerechtje of voorgerechtje genoeg voor 6 personen.

Ingrediënten

0/8 Ingrediënten
Porties aanpassen

Instructies

0/8Instructies
  • Ontvlies de zwezerik. Hiervoor spoel je de zwezerik onder koud water wel 10 a 15 minuten helemaal schoon. Vervolgens kook je de zwezerik twee a drie minuten in kalfsfond en water.
  • Nu kun je de zwezerik ontvliezen. Je haalt alle zeentjes en spiertjes weg zodat je een mooi schoon stuk zwezerik overhoudt. De zwezerik leg je nu nog ongeveer 15 minuten in de fond (die niet meer kookt).
  • Leg de zwezerik in de koelkast tot je deze gaat gebruiken. De zwezerik kan zo mooi opstijven zodat je er later mooie hapklare plakken/ stukken van kunt snijden.
  • Voor gebruik klop je wat eiwitten los in een bakje en doe je in een ander bakje de kroepoekpoeder. Haal de zwezerik eerst door het eiwit en vervolgens door de kroepoekpoeder. Herhaal dit eventueel.
  • Bak de zwezerik zeer krokant in een koekenpan met roomboter en olijfolie.
  • Voor de saus kook je de fond, de rode wijn en de madeira in tot een derde. Voeg nu de slagroom toe en laat inkoken tot iets minder dan de helft (Niet te lang laten koken ivm schiften). Proef de saus en voeg eventueel nog een scheut gembernat toe.
  • Op de foto heb ik de zwezerik geserveerd met een pureetje van knolselderij en aardappel.
  • Ik drink hier een lekkere volle wijn bij. Een lekkere Chileense chardonnay zou heel lekker zijn.

Notities

Ik heb de zwezerik geserveerd met een puree van geroosterde macadamia noten. Hele lekkere combinatie, maar eigenlijk heeft dit recept niet zo heel veel meer nodig.

Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties