Dit recept voor falafel is een vegetarische topper! Het is een gezond recept omdat het vol goede vetten en eiwitten zit (dus voor de low carb mensen ook ideaal), maar vooral ook weer erg lekker!
Heerlijk warm geserveerd met een pitabroodje, flatbread, zelfgemaakte romige hummus en granaatappelpitjes.
Falafel is gemaakt van kikkererwten. Het bijzondere aan deze versie is dat er allemaal lekkere verse kruiden aan toegevoegd worden, waardoor je falafel kleine smaakexplosies worden. Varieer gerust met de kruiden die je in huis hebt. Ik heb het recept gebaseerd op een recept uit het boek “morito”.
De hummus is een recept van Ottolenghi. Hij heeft er een hele studie van gemaakt om de lekkerste hummus te maken. Dus wie ben ik om daar van af te wijken. Het is hele een heerlijke, romige saus waar je gerust een grote hoeveelheid van kunt maken. De saus is namelijk ook bij heel veel andere gerechten lekker. Als dip tijdens de borrel, bij een stukje gegrild vlees op op de boterham samen met wat plakjes komkommer of andere rauwkost.
Voor de chili lovers zou ik de hoeveelheid rode peper verdubbelen, maar je kunt ook achteraf wat sriracha saus toevoegen voor wat extra pit.
Ingrediënten
-
Falafel
- Hummus
Instructies
-
Falafel
-
- Schep het mengsel in een kom en roer de specerijen en het bakpoeder erdoor en voeg eventueel zout en peper naar smaak toe.
-
- Verwarm de olie tot ongeveer 180 graden. In doe dit in een pan op het fornuis, maar het kan natuurlijk heel makkelijk in een frituurpan. Bak de falafel (in 2 porties) een paar minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn van buiten en zacht en gaar van binnen zijn. Laat de falafels uitlekken op keukenpapier. Het is belangrijk dat de olie niet te heet is, anders is de falafel donker en knapperig van buiten, maar nog rauw van binnen. Romige Hummus
- Giet de kikkererwten de volgende dag af. Zet een middelgrote pan op hoog vuur en doe de uitgelekte erwten erin met de baking soda. Bak ze al roerend circa 3 minuten.
- Voeg 1½ liter vers water toe en breng het aan de kook. Schep steeds het schuim en eventuele bovendrijvende vliesjes van het oppervlak af en laat de kikkererwten gaar koken, dat kan tussen 20 en 40 minuten duren, afhankelijk van de soort en de leeftijd, maar ook nog veel langer.
- Als de kikkererwten gaar zijn moeten ze mooi zacht zijn, en gemakkelijk breken als je een erwt tussen duim en wijsvinger drukt, maar geen puree worden. Giet de kikkererwten af.
- Doe de kikkererwten in de kom van een keukenmachine. Maal ze tot het een stevige puree is en voeg dan terwijl de motor draait tahin, citroensap, knoflook en 1½ theelepel zout toe. Doe druppel voor druppel het ijskoude water erbij en roer tot het een gladde, romige puree is; dat duurt circa 5 minuten. Je mag de hummus gerust 5 a 10 minuten laten draaien voor een romig resultaat.
- Schep de hummus in een schaal, dek hem af met plasticfolie en laat hem minstens 30 minuten rusten. Zet de hummus als je hem niet meteen gebruikt afgedekt in de koelkast. Haal hem 30 minuten voor gebruik eruit.
Notities
Ook lekker is om er een tahinsaus bij te serveren. Iets sneller dan de hummus en ook heel lekker. Of maak ze allebei...........
Tahinsaus: 250 gram volle yoghurt, 4 el tahin, 2 teentjes knoflook en wat peper en zout naar smaak
Serveer de hummus in een schaaltje en garneer met granaatappelpitjes, grof zeezout, geroosterde pistache nootjes en olijfolie.