Als ik kijk naar de weersverwachting, ziet het er naar uit dat de zomer aanbreekt! Heerlijke lange zwoele avonden buiten met een stukje vis of vlees op de gril, een lekkere salade en een goed glas wijn in de hand.
Dit recept is wederom een pareltje en is gebaseerd op de blackened tuna van cafe George. Het is een licht en verfrissend gerecht dat heel goed past op een mooie zomeravond. En bovendien niet moeilijk.
Ik zou van de saus een extra groot portie maken want die is natuurlijk niet alleen lekker bij tonijn, maar ook bij een biefstukje of bij alleen wat gegrilde groente. Een waanzinnig lekkere saus! Als je het bord mooi op wilt maken, kun je de saus vlak voor het serveren even opschuimen.
Bij dit gerecht zijn knapperig gebakken franse frietjes lekker (heerlijk om even in de saus te dippen) en een groene salade. Maar als voorgerecht tijdens een mooi diner doet deze tonijn het ook heel goed!
Wij dronken de laatste keer een lekkere koude licht gerijpte chardonnay bij dit gerecht. Erg lekker!
Mijn schoonvader heeft sinds kort een blog waar je leuke tips op kan doen als je de wijn wilt matchen aan het weer (weerwijn.nl). Bovendien heeft hij vaak tips waar de betreffende wijn in de aanbieding is. Leuk om eens te kijken!
Ingrediƫnten
- Wasabi soja saus
Instructies
- Snij de tonijn in 4 mooie steaks en dep droog. Smeer ze in met een beetje olie en royale zwarte peper. Laat de gril of bbq ondertussen mooi heet worden zodat je de steaks mooi aan kunt grillen. Het lekkerst is de tonijn als deze van binnen warm is, maar nog wel mooi rose.
- Intussen maak je de saus door de slagroom, volle melk, kikkoman en gembernat in een pan de doen en de rode peper en gekneusde gember toe te voegen. Breng dit geheel op matig vuur aan de kook en laat ongeveer 20 minuten trekken.
- Zeef je saus en maak het op smaak met citroensap en wasabi.
- Pak een mooi bord en maak hierop een spiegel van de saus. Leg hierop de gebakken tonijn en bestrooi met wat grof zeezout. Serveer met ingelegde gember en nog wat extra wasabi on the side.
Notities
Je kunt de saus invriezen, maar ook prima afgesloten in een bakje een paar dagen in de koelkast bewaren.
Voor de blackened tuna, leg je een royale hoeveelheid gemalen peper op een bord en dept hierin de tonijn. Druk goed aan zodat de peper goed in de tonijn gedrukt zit. Verwarm ondertussen een pan en bak hierin de steaks op hoog vuur aan zodat de tonijn mooi verkleurd.