www.kokenmetkim.nl

Gado gado met pindasaus

Deze vegetarische groenteschotel uit Indonesië is een favoriet gerecht bij ons thuis. Heel makkelijk te maken, gezond en heel smaakvol. Je kunt gado gado serveren als onderdeel van een rijsttafel, maar zeer zeker ook als hoofdgerecht. Een soort van maaltijdsalade. Dit is ook een perfect gerecht om de groente uit je koelkast op te maken.  Varieer met de ingrediënten die je in huis hebt en je zult zien dat je binnen no time een hele lekkere gado gado op tafel tovert. Wij serveren het thuis met een wit wijntje met frisse zuren. Bijvoorbeeld een Albarino wijn. Of  een wijn met een licht zoetje, zoals een Riesling of een Gewürztraminer. Lekker met emping kroepoek (alhoewel onze kinderen "de normale kroepoek" udang het lekkerst vinden) en gebakken uitjes.  
Porties: 4 Opbrengst(en)
Ingrediënten
  • 500 g tahoe
  • 4 eieren (8 minuten koken en afspoelen onder koud water)
  • 0,5 winterpeen (in reepjes gesneden)
  • 200 g sperciebonen (uiteindes verwijderd en doormidden)
  • 125 g tauge
  • 200 g bimi (aspergebroccoli)
  • 0,5 komkommer (in reepjes gesneden)
  • 200 g sugar snaps
  • 1,5 tsp cayunkruiden
  • 2 tbsp zonnebloemolie
  • Pindasaus
  • 150 g ongezouten pinda's
  • 0 sjalotje (fijngesneden)
  • 1 rode peper (zaadjes verwijderd en fijn gesneden)
  • 2 teentjes knoflook (fijngesneden)
  • 3 cm verse gember (fijngesneden)
  • 1,5 tsp palm suiker
  • 0 tsp ketoembar (korianderpoeder)
  • 0 tsp trassi
  • 0 tsp laos
  • 2 tbsp sojasaus
  • 300 ml kokosmelk
  • 2 keffir lemon blaadjes
Instructies
  1. Blancheer de groentes, afgezien van de komkommer, in gezouten water. De wortel, sperziebonen, bimi en sugar snaps blancheer je ongeveer 3 minuten. De taugé blancheer je ongeveer 20 seconden.
  2. Leg een stuk keukenpapier op de tahoe en leg er een boek of zoiets op zodat het vocht eruit kan lopen. Hoe droger de tahoe is, hoe knapperiger je deze kunt bakken. Snij de tahoe vervolgens in blokjes en kruid ze met een de cayunkruiden. Het allerlekkerste is als je de blokjes bakt in een ruime hoeveelheid olie, zodat je deze als het ware frituurt.
  3. Rooster de pinda's 15 minuten in de oven op 180 graden en laat afkoelen. Mix de pinda's in een keukenmachine.
  4. Verhit een scheut zonnebloemolie in een pan en bak hier de gember, knoflook, rode peper een paar minuten aan. Voeg vervolgens de ketoembar, trassi en laos en de palmsuiker toe en laat het even meestoven. Schenk de kokosmelk en de sojasaus erbij en de blaadjes kefir lemon. Laat het geheel even stoven. Tenslotte voeg je de gemalen pinda's toe en blijf roeren tot de pindasaus de gewenste dikte heeft.
  5. Rangschik de groentes, de eieren en de tahoe in een mooie schaal en serveer met de pindasaus, gefrituurde uitjes en de (emping)kroepoek. Tadaa......en nu smullen!
Recept notities

Als je vlees toe wilt voegen zijn krokant gebakken stukjes kip erg lekker.