Butter chicken

Hoeveelheid 4Porties Moeilijkheidsgraad:Makkelijk

Ook in de Indiase keuken ligt de lat bij ons hoog. Wij hebben het geluk gehad dat we een keer bij Benares in Londen mochten eten. Een 8 gangen tasting menu met bijpassende wijnen. Wat een culinair feest! En als klap op de vuurpijl kreeg ik van Jaap op mijn verjaardag een kookworkshop van de chef (Atul Kochhar) van dit restaurant. Echt een fantastische ervaring! Afgezien van zijn kookkunsten is het ook nog eens een enorme aardige en gewone man.

Vandaag geef ik jullie mijn recept voor butterchicken. Het is gebaseerd op dat van Atul Kochhar alleen heb ik het iets vereenvoudigd zodat het ook nog een keer op tafel staat. Het is boterzachte kip in een kruidige en romige saus. Enorm smaakvol en niet moeilijk te maken. Je moet er redelijk wat kruiden voor in huis hebben, maar die verrijken elk recept, dus vul lekker dat voorraadkastje.

Onze kids zijn er ook dol op. Heerlijk met rijst en wat naanbrood. Bij Benares serveren ze er versgebakken knoflook-muntnaan bij, maar gewone naan past er ook goed bij.

En dan drinken we daar natuurlijk een lekkere wijn bij. In ons geval was dat een Ikalesken sauvignon blanc uit Spanje. Deze wijn is lekker fris bij het gerecht en accentueert de kruiden. Binnenkort verkrijgbaar op www.xqlusiv.nl (maar uiteraard kun je ook nu al contact opnemen als je geïnteresseerd bent).

 

Ingrediënten

0/24 Ingrediënten
Porties aanpassen
    Tandoori marinade
  • Saus

Instructies

0/7Instructies
  • Meng alle ingrediënten voor de tandoori marinade door elkaar in een niet metalen kom (ivm reacties tussen het eten en het metaal) en voeg de blokjes kipfilet toe. Dek de kom af met plastic folie en marineer minimaal 2 uur, maar het liefst een nacht, in de koelkast.
  • Bak in een koekenpan, in 40 gram roomboter, de kip rondom bruin aan. Zorg dat je dit in delen doet aangezien de stukjes anders niet mooi bruin kleuren. De kip hoeft niet helemaal gaar te zijn aangezien deze later nog in de saus verder gaart. Bewaar de kip in een kommetje onder folie.
  • Smelt nog 25 gram roomboter in dezelfde koekenpan en fruit hierin de ui aan met een snufje zout. Voeg na ongeveer 10 minuten de gember en knoflook toe.
  • Nu voeg je de kruiden voor de saus toe en bak even een minuutje mee.
  • Voeg de tomatenblokjes en de cashewnoten toe en laat dit geheel 15 a 20 minuten sudderen.
  • Doe de saus in een blender zodat je een mooie egale dieprode saus krijgt.
  • Schenk de gezeefde saus weer in de pan en verhit tot deze weer suddert. Voeg de honing, de resterende roomboter, de kookroom en de gebakken stukjes kip toe en laat de saus nog zo'n 10 minuten sudderen. Voeg indien nodig nog wat zout en of citroensap toe. Rijst en warm naanbrood erbij om te dippen. Genieten!

Notities

Als je de saus in wilt vriezen, laat dan de boter en room weg. Je kunt dit toevoegen als de saus ontdooid en opgewarmd is.

Je kunt de kip ook in de oven onder de gril bruin laten worden ipv in de pan.

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties