www.kokenmetkim.nl

Amuse van balkenbrij, ganzenlever en rode uienconfit

Deze week heb ik een echte Twentse amuse gemaakt met ethisch verantwoorde ganzenlever van Foie Royale. Van mijn lieve vriendinnetje Meike kreeg ik dit recept. Een amuse die ze al jaren maakt en die eigenlijk bij iedereen in de smaak valt. Heel eenvoudig en toch ook heel feestelijk. Samen met haar heb ik deze week dit recept gemaakt en gefilmd. Heel erg spannend want dat is niet echt mijn ding. Maar soms moet je gewoon doen in plaats van denken, dus bij dit recept krijgen jullie ook een filmpje. De ganzenlever is verkrijgbaar in de webshop op mijn onlangs gelanceerde website www.xqlusiv.nl. Hoe leuk is het om deze ganzenlever te combineren met een echt Twents streekproduct: balkenbrij. Balkenbrij werd vroeger veel zelf gemaakt omdat het relatief goedkoop was, maar wel erg bewerkelijk. Nu wordt het nog maar zelden zelf gemaakt en kun je het kopen bij de keurslager. Maar mocht je nog een tante hebben die het maakt, vraag dan om een stukje échte, zelfgemaakte balkenbrij. Het resultaat is een smaakbommetje. Een hartig, crunchy hapje met een zoetje en zuurtje van de rode uien confit. Wij serveerden bij de amuse een glas witte Go de Godello wijn (een Spaanse chardonnay), maar een glas champagne of cava zou natuurlijk voor een kerstdiner of met oud en nieuw helemaal een mooie combi zijn. Mocht je nou niet houden van balkenbrij, dan zou een mini hamburgertje een heel mooi alternatief zijn. Ook als je deze iets groter zou maken en dan als voorgerecht zou serveren of als klein tussengerecht.
Porties: 4 Opbrengst(en)
Ingrediënten
  • 8 plakjes Foie Royale ganzenlever (0,5 cm per plakje)
  • 1 plak briochebrood van 1 cm (je moet er 4 rondjes uit kunnen steken)
  • 0 plak balkenbrij van 1 cm (je moet er 4 rondjes uit kunnen steken)
  • 1 tbsp olijfolie
  • 0 zout en peper
  • 0 rode uienconfit
  • 0 grof zeezout
  • 0 Een ronde steker (diameter 2 cm)
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Steek vier rondjes uit het briochebrood, uit de balkenbrij en snij 8 plakjes van de Foie Royale.
  3. Strijk de rondjes briochebrood in met olie en een beetje peper en zout. Zet het brood in de oven totdat deze lekker knapperig is.
  4. Bak de rondjes balkenbrij (in roomboter) op hoog vuur lekker krokant .
  5. Leg een rondje briochebrood op de amuselepel, leg daar bovenop een rondje Foie Royale, daar bovenop de knapperige balkenbrij en daar bovenop weer een rondje Foie Royale. Je zult zien wanneer je dit relatief snel doet, de Foie Royale een beetje gaat smelten van de warmte van de balkenbrij.
  6. Maak de amuse af met een lepeltje rode uiencompote met grof gemalen zout.
Recept notities

Uiteraard kun je in plaats van de ganzenlever ook de eendenlever van Foie Royale gebruiken.