Power pasta saus

Deze pastasaus mag je met recht een “power saus” noemen want hij zit boordevol groente. En omdat je de saus kort even pureert zien de kinderen eigenlijk niet hoeveel gezonde groente ze binnen krijgen. Ik maak deze saus wekelijks omdat het hele gezin het heerlijk vindt en we heel veel vitamientjes binnen krijgen. Ik vries kleine porties in zodat ik altijd wat gezonds voor de kinderen heb als wij zelf besluiten dat we genoeg hebben aan wat hapjes en drankjes. Je kunt het gehakt eventueel weglaten als je liever een vegetarische variant wilt.

Ik serveer deze pastasaus met speltpasta en geraspte Parmezaanse kaas.

Benodigheden (voor een hele grote pan):

– 3 stengels bleekselderij, in stukjes

– 1 winterwortel of anders 6 bospenen, in blokjes/plakjes

– 2 uien, gesnipperd (mag iets grover)

– 3 a 4 teentjes knoflook, fijngehakt

–  1 courgette, in blokjes

– ½ broccoli, in kleine roosjes

– 3 rode paprika’s, in blokjes

– 1 blikje tomatenpuree a 140 gram

– 3 blikken gepelde tomaten

– 4 tomaten, in stukken gesneden en wat cherry tomaatjes (niet noodzakelijk)

– 1 Kg (runder)gehakt

– een scheut witte wijn of anders wat runderbouillon

– royale hoeveelheid Italiaanse kruiden

– verse rozemarijn en tijm

– naar smaak versgemalen peper, zout en chilivlokken

– Parmezaanse kaas

– Scheut olijfolie

 

Bereiding:

Bak de bleekselderij, wortel, ui en knoflook ongeveer 5 minuten aan in een scheut olijfolie (gebruik hiervoor het liefste een ruime pan met dikke bodem).

Nu voeg je de rest van de groente toe (behalve de tomaten) en laat dit ongeveer 10 minuten meebakken. Voeg nu de tomatenpuree, chilivlokken, peper, zout en een royale hoeveelheid Italiaanse kruiden toe. Laat even meebakken zodat de puree een beetje minder zuur wordt. Blus het geheel af met een goede scheut witte wijn of anders runderbouillon en voeg de gepelde en de verse tomaten toe. Nu nog even de verse tijm en rozemarijn erbij en dan alles een klein uurtje laten pruttelen op een laag vuurtje.

Ondertussen rulbak je het gehakt krokant in een andere pan. Breng het gehakt op smaak met peper, zout, chilivlokken en Italiaanse kruiden.

Als de pastasaus ongeveer een uurtje heeft staan pruttelen, pureer je de saus met de handmixer. Voeg nu het gekruide gehakt toe en roer alles door elkaar.

Eventueel kun je nu nog wat extra smaakmakers toevoegen, zoals zout, peper of chilivlokken.

Maak het gerecht af door het te serveren met (spelt)pasta en vers geraspte Parmezaanse kaas.